A Szent István Egyetem budai campusán pénteken kiderül, hogyan használják a drónokat a tájépítészek, milyen a gyümölccsel üzemeltetett óra, és mi köze a gumicukornak a DNS-hez, de robbanó műtrágyás kísérletekkel és sörkutatással is készülnek a Kutatók éjszakájára.
Az egyetem MTI-hez eljuttatott közleménye szerint pénteken mintegy 50 programmal várják az érdeklődőket az élelmiszertudományi, a kertészettudományi, valamint a tájépítészeti és településtervezési karokon.
Lesz előadás, amelyen kiderül, hogy az élelmiszermérnökök mit kutatnak a sörön, de olyan kifejezésekkel is megismerkedhetnek a résztvevők, mint a máslás, a fényíz és a beélesztőzés. Azt is megmutatják az egyetem oktatóinak segítségével, hogyan lehet a tengervizet „sótalanítani”, vagy éppen a vérből kivonni a méreganyagot.
A tájépítészek bemutatják, hogyan használják a drónt a munkájukban, és hogyan lehet velük iránytűvel utat keresni több ezer növény között az egyetem díszkertjében. A kertészettudományi karon gumicukrok segítségével modellezik, hogyan kódol információkat a DNS, de lesznek kísérletek robbanó műtrágyával, és az is kiderül, hogyan néz ki egy gyümölccsel üzemeltett óra.
Az egészséges étkezés iránt érdeklődők számára lesz vonalkódfejtés, tisztázzák a tényeket és tévhiteket az egészséges táplálkozással kapcsolatban, bemutatják, mit jelent a hidegen főzés perui módra, és összevetik a nagymamák szokásait a 21. század kínálta konyhai trükkökkel. Kiderül, mit jelent a sok E-szám az élelmiszercímkéken, a Mitől döglik a légy? című előadáson pedig arról lesz szó, hogy kell-e félni a rovarirtó szerektől.
A laboratóriumi kísérletek és előadások mellett szabadtéri programokkal is készülnek a 7,5 hektáros Budai Arborétumban, ahol sétával és interaktív játékokkal várják a közönséget.