Nagyrészt környezeti tényezők számlájára írható a rák, nem csupán szerencse kérdése egy új kutatás szerint, mely a Nature brit tudományos lapban jelent meg.
Egy idei kutatás eredményei azt mutatták, hogy a rákos daganatok kétharmada nem vezethető vissza környezeti és életmódbeli tényezőkre, például a dohányzásra – tudósított a BBC News.
A New York-i Stony Brook Rákkutató Központ tudósainak megállapítását sokan vitatták.
A Nature-ben megjelent friss tanulmány szerzői többféle megközelítést használva jutottak arra, hogy a rákos megbetegedéseknek csak tíz-harminc százaléka írható a szervezet természetes működése számlájára.
A rákot a szervezet egy sejtjének „elromlása”, kontrollálatlan szaporodása okozza. Ez fakadhat a szervezet saját, vele született működési módjából, többek között abból a kockázatból, hogy minden egyes sejtosztódásnál mutációk keletkezhetnek. Okozhatja továbbá külső tényező, többek között a dohányzás, az UV-sugárzás és számos, még fel nem fedezett ok is.
A tudományos vita arról folyik, vajon a belső vagy a külső tényezők fontosabbak-e a rák kialakulásában. A Science tudományos lapban közzétett tanulmány azt taglalta, hogy egyes szövetekben miért fejlődhet ki a rák milliószor nagyobb eséllyel, mint másokban.
A New York-i Stony Brook Rákkutató Központ orvosai friss tanulmányukban különböző módszerekkel, számítógépes szimulációval, a populáció adatainak elemzésével és genetikai szempontból vizsgálták a kérdést.
A kutatások eredményei rendre azt mutatták, hogy a kockázat hetven-kilencven százalékban külső tényezők számlájára írható. Óriási a szerepe a környezetnek, az emberek nem álltathatják magukat a balszerencsével: nem lehet dohányozni, majd a rákot a sorsnak tulajdonítani.
„Olyan ez, mint egy revolver: a szervezet saját, belső kockázata csak egy golyó benne” – jelentette ki Yusuf Hannun, a Stony Brook igazgatója.
A brit rákkutató intézet (Cancer Research UK) munkatársa, Emma Smith szerint az egészséges életmód, a dohányzás kerülése, a megfelelő testsúly megtartása, az alkoholfogyasztás csökkentése ugyan nem véd garantáltan a rák ellen, ám látványosan csökkenti a kór kialakulásának kockázatát.